Meditatie

Mediteren is een techniek die ons in staat stelt om ons lichaam en onze geest te ontspannen en  onze geest te verlossen van onnodige gedachtes en hersenactiviteit. Mediteren is geen  bijzondere ervaring, maar gewoon een nuttige techniek die ons helpt de geest te temmen en het lichaam te ontspannen. Over het algemeen voldoet elke meditatie aan de volgende drie basisprincipes;

  • We focussen ons op één ding of object . Deze focus kan bv op onze ademhaling zijn of, een woord dat we steeds herhalen,of sensaties in ons lichaam, of zelfs onze gedachten zijn. Vaak concentreren we ons bij het mediteren op onze zintuigen. Als we ruiken, voelen, luisteren of proeven ontsnappen we aan onze gedachtespinsels en zijn we weer in het moment.
  • Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar ons meditatieobject of focus. We proberen onze gedachten niet weg te stoppen of te onderdrukken. Vechten om onze geest tot rust te brengen heeft niets met ontspannen en relaxen te maken. Het hele proces is alsof we met een camera op een object inzoomen. Het object treedt op de voorgrond en alle andere zaken zijn wel aanwezig maar verdwijnen naar de achtergrond. Iedere keer als we afgeleid worden door objecten op de achtergrond zoomen we weer in op ons object op de voorgrond. Dit proces herhaalt zich tijdens een meditatie soms wel een oneindig aantal keer.
  • Alle gedachten en sensaties laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan. Als we mediteren horen we nog steeds het geluid van voorbij razend verkeer, voelen we nog steeds de kater van gisteren, denken we nog steeds aan de klussen die we morgen moeten doen etc. Het grote verschil is dat deze afleidingen ons niet meer hoeven te storen. Tijdens het mediteren proberen we niet te oordelen, conclusies te trekken of over bijzaken na te denken. We accepteren het huidige moment zoals het is.
  • Mediteren verschilt van andere vormen van ontspanning in de zin dat we tijdens de ontspanning wakker, alert en gefocussed zijn. We zijn ontspannen en toch alert. Onderzoek wijst uit dat naarmate we ons langer met meditatie bezighouden we fundamenteel steeds ontspannener worden. Tegelijkertijd worden we ook opmerkzamer en bewuster, iets wat andere ontspanningstechnieken niet tot stand brengen, omdat ze het aandachtsvermogen niet trainen. We moeten mediteren dus niet met een droom, slaap of trancestaat verwarren, want tijdens die momenten zijn we, in tegenstelling tot bij meditatie, niet bewust en alert.
  • Tijdens mediteren focussen we op wat NU op dit moment. Elke gedachte heeft per definitie een tijdselement (verleden of toekomst) en leidt ons af van wat NU gebeurt Maar er is geen sprake van een mogelijke nood- of stresssituatie ( op het moment van ontspanning) en het lichaam en de geest kunnen dan ontspannen. Omdat we ontspannen zijn kunnen we de ervaring helderder beleven en worden we bewuster in ons doen en laten. Denk eens goed na over alle mooie momenten uit je leven of hoe je bijvoorbeeld hobby’s of gewoon een mooie moment ervaart. Bijna alle kwaliteitsmomenten in je leven vinden plaats als je niet nadenkt, maar beleeft en dus in het huidige moment doorbrengt.
  • Meditaties zijn dan ook als elke activiteit die ons in het NU brengt en vasthoudt. Meditatie kunnen we ook goed in het dagelijks leven toepassen. Mediteren leert ons bewuster en opmerkzamer te worden, waardoor we steeds meer tijd in het NU doorbrengen en de kwaliteit van ons leven verbetert. We bereiken ons doel door gewoon te ZIJN en niet door iets te doen. Dat is de kern van meditatie!
Website by Flaunt it! www.flaunt-it.nl